'DMFF' ft. Biosphere (NO)
Core Shit + Nowy + WhoEstWood + Cosmic~Nomads + film [powered by (h)ear / kuS]
18 January 2013

NIEUWE NOR - zaal


Open 20:30 | Aanvang 21:00 | Einde 03:00

Tickets

Op vrijdag 18 januari presenteren (h)ear, kuS en poppodium NIEUWE NOR in het kader van het 'Dutch Mountains Film Festival' (DMFF) de Noorse ambient/techno muzikant Biosphere. Hiermee wordt het startsein gegeven voor DMFF 2013. Verwacht sferische ambient gekruid met arctische geluiden en een warme deken techno beats gepaard met stylistische beelden van deze Noorse ambiënt gigant.


Biosphere
Biosphere (Geir Jenssen, Tromsø, 1962) is een muzikant uit Noorwegen die het meest bekend staat om zijn electronische ambient muziek, vaak omschreven als 'ambient techno' of 'arctic ambient', met typisch gebruik van loops en eigenzinnige samples uit science-fiction bronnen.

Zijn muzikale start als E-man begin jaren 80 was van korte duur. In 1985 was Jenssen lid van het Noorweegse sferische synth trio Bel Canto. Na een aantal releases, veel touren en een verhuizing naar Brussel. Eind jaren 80 bracht hij onder het pseudoniem Bleep een aantal acid house en New Beat 12"s en een album uit. Uiteindelijk verliet hij in 1990 de band en vanaf 1991 besloot hij om zich geheel te gaan richten op een nieuwe muzikale koers. Zijn stilistische wijziging resulteerde al gauw in meer ambient-achtig werk. Zijn bekendste album, een van de klassiekers op het gebied van ambient is "Substrata" (1997), met enkele samples van de TV serie "Twin Peaks". Jenssen heeft ook bijdragen afgeleverd voor film scores, waaronder "Eternal Stars" (1993) en "Insomnia" (1997).

Biosphere treedt geregeld op tijdens electronica-festivals, op speciale locaties en in clubs over de hele wereld. Live maakt hij veelal gebruik van een laptop waarmee hij improvisaties of varianten speelt van zijn werk terwijl op de achtergrond geweldig mooi videowerk full-screen wordt geprojecteerd.

 

Andere optredens zijn er van Core Shift (live), Nowy en WhoEstWood. Deze avond wordt mogelijk gemaakt door (h)EAR, kunstencentrum Signe (kuS) en poppodium NIEUWE NOR en vindt plaats binnen het Dutch Mountain Film Festival. Meer info: www.dmff.eu.  

Core Shift
Core Shift is een nieuw project dat zich vooralsnog in de schaduwen van het ontdekken bevind. Op 18 januari zal de eerste live show plaatsvinden. Wij hebben vernomen dat Core Shift een kruisbestuiving is van ambient, techno en het geluid voor menig toekomstige science fiction film. Zoals de naam het al enigszins verraad zullen we te maken krijgen met een project dat buiten de grenzen treedt.

Nowy
Nowy aka Beauty Shrott draait al sinds 1990. Zijn muzikale interesse werd gewekt door muziek van o.a. Fierce Ruling Diva, Farley Jackmaster Funk en Dimitri en hij is zich meer gaan verdiepen in muziek door veel te luisteren naar VPRO radio programma's als Duivelskruid en Villa 65. Halverwege jaren 90 draaide hij als resident in koffieshop Physical in Hoensbroek, waar ook o.a. O.T.B. en Wonderboy (Funckarma), T.T.M, en I-F hun dj sets hebben laten horen. Nowy draaide in verschillende clubs, disco's en feestjes in Nederland, België en Duitsland en is inmiddels ook geen vreemde meer in de NIEUWE NOR. Tevens organiseerde hij van 1999 t/m 2002 feesten in o.a. clubs en kraakpanden in de regio. Zijn stijl: electro-nix, disco, electro-funk, deep house, soundtracks en techno.

WhoEstWood
WhoEstWood aka EvenGer en lid van het illustere trio WhoEst(live), draait al zo'n 9 jaar van Amsterdam en Utrecht (ACU) tot Maastricht en Heerlen. Hij draait verschillende stijlen (techno, minimal, ambient, experimental, jazz en alles wat hij verder nog leuk vind tussen de jaren '40 en nu). Zijn invloeden haalt hij onder andere uit Aphex Twin, Christian Vogel, Bola, Autechre, The Bug, Victims Family, Jazzanova, John Spencer, Amon Tobin, Mike Ink, John Coltrane en meer...  Bereid je voor op een avontuurlijke technoset!

Cosmic~Nomads
Cosmic~Nomads is een DJ-duo uit Heerlen. Hun eclectische sets herbergen stijlen als Psy Ambient, Chillout en Psy/Goa Trance. Voor de 18de zullen zij een aangepaste set samenstellen helemaal in de sfeer van de ambient/techno die we van Biosphere kennen. Zij zullen de hele avond in het café te horen zijn."Al Qasr, Bahriyah Oasis, Egypt" (2005, 23 minuts)
In de traditie van DMFF presenteren we, naast muziek, ook een korte film. De keuze hiewrvoor is gevallen op "Al Qasr", niet alleen om de visuele schoonheid, maar ook om de auditieve aansluiting op deze avond. "Al Qasr" leidt ons naar een oase in Egypte, vol mysterie en verrassende schoonheid. Doorspekt met gevonden opnames van lokale nummers, volgt de film de trage ambiance van de woestijn, het overlopen van natuurlijke bronnen, en de constante bewegingen van een landschap schijnbaar buiten van tijd.

De voorverkoop is gestart.


Meld je aan voor de nieuwsbrief