'RePost' ft. Clan Of Xymox
+ The Essence + Model Depose + DJ Kitty
10 May 2014

NIEUWE NOR - zaal


Open 19:30 | Aanvang 20:00 | Einde 03:00

Tickets

Tijdschema: 19:30 deuren open | 20:00 - 20:45 Model Depose | 21:15 - 22:00 The Essence | 22:30 - ..... Clan Of Xymox | tussendoor én na afloop tot 03:00 uur: DJ Kitty.

De tweede editie van ons wave/postpunk-festival 'Repost' kent naast headliner Clan of Xymox ook optredens van The Essence en nieuwkomer Model Depose. Hoofdact is de Nederlandse darkwave-act Clan of Xymox, bekend van underground clubhits als 'A Day' en 'Stranger'. De Nederlandse band The Essence vergaarde in de jaren 80 vooral populariteit in Spanje en stond voor het eerst (en laatst) op een Heerlens podium in 1988. Het trio scoorde dat jaar een hitje (zelfs top 10 in Spanje) met 'A Mirage'. Ook dit jaar een nieuwkomer in de line-up, en dat is Model Depose dat dit jaar o.a. al op het showcase-festival Eurosonic mocht aantreden. Zij brengen in 2014 hun debuut uit. Inpoet-dj Kitty zorgt de hele avond voor een perfect passende sfeer en er zal tot lang gedanst worden.

Clan of Xymox
Xymox veranderde in 1985, analoog met het debuutalbum, zijn naam in Clan of Xymox. Dat debuut verschijnt op het befaamde Britse 4AD-label (o.a. Cocteau Twins, Birthday Party, This Mortal Coil) en draait om electrobeats, sequencers en sombere vocalen. De pers spreekt van: "dromerig, fantastisch materiaal, de geluiden zijn ethereal en sensueel tegelijkertijd". En daarmee scoort de band ook in de clubs: de nummers 'A Day' en 'Stranger' ontpoppen zich tot een club-hits, ook in het new wave café Inpoet in Heerlen. Met het tweede album een jaar later is het helemaal raak. Medusa verkoopt over de gehele wereld genomen honderdduizend exemplaren. De naam van Clan of Xymox is gevestigd en ook met het derde album 'Twist of Shadow', niet meer op 4AD maar bij Polygram, scoort de Darkwave-act internationaal.Begin jaren 90 werd het enigszins stil rond Xymox: de band verkeerde in een ernstige identiteitscrisis en dat had zijn nefaste invloed op de muziek. Na een aantal muzikale zijstraten besluit Ronny Moorings het voorvoegsel Clan Of weer van stal te halen en tekent een contract met de independent Tess Records. Het pluriforme album Hidden Faces, geproduceerd door Dave M. Allen (Sisters Of Mercy, Cure) en John A. Rivers (Dead Can Dance) koppelt volgens de makers hun 4AD-jaren aan het gevoel van de jaren negentig. Inmiddels is Clan Of Xymox in de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en het overgrote deel van Europa op tournee. Tijdens het Gothic Wave Festival in Leipzig is de band in 1998 zelfs headliner. De singles Out Of The Rain en This World scoren hoog in de Duitse independent-lijsten.

In de underground blijft Clan of Xymox ook in de jaren 2000 actief en in 2004 verschijnt 'The Best Of Clan Of Xymox'. De compilatie bevat veertien hoogtepunten uit de carrière van de band, uitgekozen door de fans en met twee tracks van elk album, nieuwe opnamen van oude nummers en nieuwe mixen. Clan of Xymox vertoont een aantal diverse invloeden: de combinatie van synthesizers met gitaren doet enerzijds aan Britse new-wave-gitaarbands als Bauhaus of The Sisters of Mercy denken, en tendeert anderzijds ook naar Duitse industrial-groepen als DAF of Einstürzende Neubauten. De noemer darkwave kan men wel aan Clan of Xymox toekennen -volgens sommige fans heeeft Clan of Xymox zelfs de fundamenten van dit genre gelegd- afgaand op de ietwat melancholische stemming en chromaticiteit van vele melodieën. Ook gaan de bandleden in het zwart gekleed, met de typerende gothic-make-up.Anno 2014 bestaat Clan of Xymox uit: Ronny Moorings, Mojca Zugna, Mario Usai en Sean Göbel. Een nieuw album genaamd 'Matters of Mind, Body and Soul' komt wereldwijd uit op Valentijnsdag in 2014. Een plaat die, naar eigen zeggen "bomvol sfeer en melancholie" zal staan. En daarmee komen ze op 10 mei 2014, na 5 jaar weer terug naar poppodium NIEUWE NOR.

The Essence
The Essence is een new wave/gothic-groep uit Rotterdam. Vanaf eind jaren tachtig is de band vooral populair buiten Nederland, met name in Spanje, Frankrijk, Japan en Verenigde Staten. Het nummer 'A Mirage' van het tweede album 'A Monument Of Trust' haalt de top tien van Spanje en op 27 februari 1988 speelt de band in Nova Zembla in Heerlen (Heerlerheide). Hun sound varieert van pure kracht tot dromerige ballads die zich blijven ontwikkelen, van een klassieke Cure-sound tot een postmodern Pink Floyd. Tussen 1985 en 1996 brengt The Essence 5 albums uit. Model Depose
De nieuwkomer op de tweede editie van 'Repost' is Model Depose. Model Depose zijn ‘the New Romantics’ van nu. De identiteit van dit Groninger gezelschap vertoont nogal wat raakpunten met de donkere new wave uit de postpunkperiode zoals die werd voortgebracht door bands als The Cure, Depeche Mode en Joy Division. Strakke, spacy synthersizergeluiden, stevige drums, wavy maar ook rockende gitaarpartijen en melodramatische zanglijnen kenmerken de poppy songs van Model Depose, die zich stuk voor stuk in je oor nestelen. In 2014 verschijnt het debuut van Model Depose, nadat ze in januari mochten aantreden op showcase-festival Eurosonic.DJ Kitty (Inpoet) zal de muzikale omlijsting verzorgen.

De voorverkoop is gestart.


Meld je aan voor de nieuwsbrief